Als u geld uitleent of een factuur stuurt, wilt u dat deze uiteindelijk (terug)betaald wordt. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat uw vordering wordt voldaan wanneer uw debiteur u niet kan betalen of zelfs failliet gaat? Dit is mogelijk door het bedingen van zekerheden. In deze blog worden de meest gebruikte zekerheden op een rij gezet en kort besproken. Welke zekerheden het beste gekozen kunnen worden, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Indien u bijvoorbeeld een laptop aan een klant levert dan gaat in beginsel het eigendom op de laptop direct over op de klant, ook al is de rekening nog niet betaalt. Dit kunt u voorkomen door een eigendomsvoorbehoud overeen te komen. Hiermee spreekt u af dat het eigendom van de laptop pas overgaat zodra de rekening is betaald. Wordt de rekening niet betaald, dan kunt u de laptop terug vorderen. Ook in het geval de klant failliet is verklaard.
Een eigendomsvoorbehoud wordt opgenomen in een contract of algemene voorwaarden.
Ook met dit recht mag de aan een klant geleverde laptop (bijv.) teruggevorderd worden, indien de rekening niet is betaald. In dat opzicht lijkt het recht van reclame aldus op het eigendomsvoorbehoud. Verschillen zijn echter dat het recht van reclame niet opgenomen wordt in een contract of algemene voorwaarden. Dit recht vloeit namelijk rechtstreeks voort uit de wet. Bovendien kan het recht van reclame voor een beperkte periode worden ingeroepen. Daarna vervalt dit recht. Bij een eigendomsvoorbehoud geldt die beperking niet.
Een klant laat bijvoorbeeld een auto bij u repareren, maar hij betaalt de rekening niet. In bepaalde gevallen mag u de auto onder u houden totdat wel betaald is. Dit geldt overigens (onder omstandigheden) ook voor het geval de auto geen eigendom is van de klant.
Om zekerheid te krijgen op betaling van een vordering, kunt u een hypotheekrecht vestigen. Dit gebeurt meestal als het om grote bedragen gaat. Een hypotheekrecht wordt gevestigd op bijvoorbeeld een pand of een stuk grond. Indien de vordering niet betaald wordt, dan kan tot openbare verkoop van dat pand of stuk grond worden overgegaan. De netto opbrengst komt u dan rechtstreeks toe, ook in het geval er sprake is van een faillissement.
Een hypotheekrecht wordt gevestigd bij notariële akte en dient vervolgens ingeschreven te worden in daartoe bestemde openbare registers.
In plaats van een hypotheekrecht kan ook een pandrecht gevestigd worden. Een pandrecht kan gevestigd worden op bijvoorbeeld voorraad, inventaris, vorderingen of zelfs aandelen. Ook bij een pandrecht geldt dat tot openbare verkoop kan worden overgegaan indien de vordering niet betaald wordt. Ongeacht of er sprake is van een faillissement.
Een pandrecht hoeft niet altijd per se bij notariële akte te worden gevestigd. Vestiging is in sommige gevallen zelfs relatief eenvoudig. Waar precies aan voldaan moet worden, is afhankelijk van de zaak waarop een pandrecht gevestigd wordt.
Bij hoofdelijke aansprakelijkheid spreekt u af dat er meerdere partijen aansprakelijk zijn voor betaling van de openstaande vordering. Bijvoorbeeld niet alleen de BV waarmee u zaken doet, maar ook de bestuurder (in privé) van die BV of moedermaatschappij/Holding. U kunt uw vordering bij alle partijen innen. Zo verspreid u als het ware uw kansen voor voldoening van uw vordering.
Borgstelling lijkt veel op hoofdelijke aansprakelijkheid, maar er geldt toch een belangrijk verschil. U kunt bij borgstelling de borg (dit is degene die zich borg heeft gesteld voor de schuld van een ander) namelijk pas aanspreken indien de oorspronkelijke debiteur de vordering niet voldoet.
Bij een garantie verbindt een derde zich om in bepaalde omstandigheden een bedrag aan u te betalen, zodra u daarom verzoekt. Bijvoorbeeld omdat de oorspronkelijke debiteur failliet is verklaard of niet betaald. Een veel gebruikte vorm hiervan is de bankgarantie bij een huurovereenkomst. De verhuurder wil zekerheid voor betaling van de maandelijkse huurpenningen en verlangt zekerheid van de huurder. In plaats van een waarborgsom wordt dan vaak een bankgarantie geëist. De bank zal vervolgens garant staan voor het bedrag dat de huurder had moeten betalen. Ook bij een faillissement van de oorspronkelijke debiteur kan de borg worden ingeroepen.
Bij achterstelling wordt afgesproken dat de vordering van de een pas betaald mag worden nadat de vordering op de ander is voldaan. Bijvoorbeeld A heeft een vordering op B. Maar C heeft ook een vordering op B. B spreekt dan met C af dat zijn vordering pas betaald wordt, nadat de vordering van A op B is voldaan.
Van belang bij achterstelling is dat de schuldeisers waarvan de vordering ‘lager in rang’ wordt gezet, hiermee uitdrukkelijk akkoord moet gaan.
Bij het bedingen van zekerheden dienen allerlei formaliteiten in acht te worden genomen. Hieraan moet voldaan worden, anders is de afgesproken zekerheid niets waard en vist u alsnog achter het net. Wij kunnen u hierin begeleiden en adviseren.
Vanzelfsprekend zijn wij graag bereid u verder te informeren en u desgewenst juridisch te begeleiden. Neem in dat geval contact met ons op.
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends met onze nieuwsbrief.
Aanmelden
Contact