Stel, een werknemer gaat uit dienst en heeft 20 vakantiedagen nog niet gebruikt. Hij heeft een nieuwe baan, maar bij de nieuwe werkgever natuurlijk nog geen vakantiedagen opgebouwd. Wist u dat een werknemer bij een vorige werkgever opgebouwde maar niet gebruikte vakantiedagen bij de uitdiensttreding alsnog kan gebruiken bij een volgende werkgever? In mijn praktijk merk ik dat deze mogelijkheid nog vrij onbekend is. In deze blog leg ik uit hoe deze wettelijke mogelijkheid werkt.
Wanneer een werknemer uit dienst gaat en hij heeft nog vakantiedagen over, dan zijn er meerdere mogelijkheden: hij neemt – in overleg met de werkgever – de opgebouwde, nog niet genoten vakantiedagen vóór uitdiensttreding op óf hij laat deze vakantiedagen in geld uitbetalen. Wanneer de werkgever de openstaande vakantiedagen heeft uitbetaald, heeft de werknemer het wettelijke recht om dit vakantiedagentegoed mee te nemen naar de nieuwe werkgever. Het loon over de vakantiedagen is reeds betaald door de oude werkgever bij uitdiensttreding van de werknemer. De nieuwe werkgever moet de werknemer in de gelegenheid stellen om de vakantiedagen op te nemen. De nieuwe werkgever hoeft over deze vakantiedagen vanzelfsprekend geen salaris te betalen. Immers, de werknemer heeft de betaling daarover al ontvangen van zijn oude werkgever.
Let op: deze wettelijke regeling heeft alleen betrekking op vakantiedagen en niet op adv-dagen, roostervrije dagen, feestdagen of andere in de cao of individuele arbeidsovereenkomst overeengekomen vrije dagen.
Om aanspraak te maken op het vakantiedagentegoed bij de nieuwe werkgever heeft de werknemer een verklaring nodig van zijn oude werkgever. In deze verklaring is vastgelegd op hoeveel uitbetaalde en openstaande vakantiedagen de werknemer nog aanspraak had bij het vertrek. Daarnaast is in de verklaring opgenomen wanneer deze vakantiedagen zijn opgebouwd.
De nieuwe werkgever mag niet weigeren dat de werknemer de wettelijke vakantiedagen die een werknemer meeneemt van zijn vorige werkgever – vanzelfsprekend zonder dat de nieuwe werkgever over deze dagen het loon betaalt – alsnog gebruikt. Of dit ook geldt voor de bovenwettelijke vakantiedagen, hangt af van wat daarover bij de nieuwe werkgever is afgesproken.
Als nieuwe werkgever kun je een nieuwe werknemer de helpende hand bieden door deze te attenderen op de mogelijkheid tot het meenemen van de vakantiedagen. Een prettig begin van een duurzame samenwerking! Andersom geldt natuurlijk ook dat de oude werkgever en de vertrekkende werknemer een soepele afwikkeling van de werkzaamheden kunnen bewerkstelligen. Hoe dan ook, transparantie over arbeidsvoorwaarden is voor beide partijen een win-win. Naast een mooi streven ook een vereiste door de inwerkingtreding van de Wet Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022.
Meer weten over relatief onbekende maar zeer bruikbare rechten en tips op het gebied van arbeidsrecht, transparantie over arbeidsvoorwaarden, of hulp nodig bij het opstellen van de verklaring? Neem dan contact op met Ferenc Welten.
E welten@wedo-legal.nl
M + 31 (0)6 – 51 74 39 83
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends met onze nieuwsbrief.
Aanmelden
Contact